top of page
Αναζήτηση
  • Epirus Youth

Φωτίζοντας το 2020: Αλίσα Κάρσον

Λίγα λόγια για την Αλίσα Κάρσον.

Θα έλεγε κανείς ότι όλοι οι άνθρωποι γοητευόμαστε από το μεγαλείο του διαστήματος και ειδικά να ταξιδέψουμε σε πλανήτες μακριά από τη Γη. Την ίδια στιγμή που για κάποιους το ταξίδι στο διάστημα αποτελεί κρυφή επιθυμία ή απλώς ένα όνειρο που κάνουν όντας παιδιά, για άλλους είναι ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα. Ο λόγος για την Αλίσα Κάρσον, τη 19χρονη Αμερικανίδα, την οποία έχει επιλέξει η NASAγια τον πρώτο άνθρωπο που θα ταξιδέψει το 2033 στον πλανήτη Άρη.

Πρόκειται για ένα νεαρό κορίτσι από το Χάμοντ της Λουιζιάνα, γεννημένο τον Μάρτη του 2010. Όλα ξεκίνησαν όταν η Αλίσα στα 13 της χρόνια ρωτήθηκε για ποιο λόγο ήθελε να ταξιδέψει στον Άρη κι εκείνη είπε: «γιατί είναι το μέρος που κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει πάει ως τώρα!». Πράγματι, η Αλίσα είχε όνειρο να γίνει αστροναύτης και να καταφέρει να πατήσει, ως ο πρώτος άνθρωπος, στον Άρη. Σίγουρα αυτό που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος είναι πώς ένα παιδί σε τέτοια ηλικία θα μπορούσε να εκπαιδευτεί σε αυτό και να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον χωρίς να το βάζει κάτω. Η απάντηση είναι απλή για την δεσποινίδα Κάρσον καθώς κρατώντας μία καλή ισορροπία ανάμεσα στα ενδιαφέροντα ενός παιδιού και ενός μικρού αστροναύτη είναι το μυστικό για να μην ξεχνάει πώς είναι να έχεις μία κανονική ζωή. Έτσι, παρακολουθούσε όλα τα μαθήματα του σχολείου της παράλληλα με τα προγράμματα-NASA campsγια παιδιά που συμμετείχε. Πλέον στα 19 της είναι η πρώτη που έχει ολοκληρώσει όλα τα επιστημονικά προγράμματα της NASA και είναι η νεότερη που έχει αποφοιτήσει λαμβάνοντας και την πιστοποίηση ότι είναι ικανή να ταξιδέψει εν τέλει στο διάστημα. Η επίσημη εκπαίδευση για αυτή την αποστολή έχει ξεκινήσει για την Αλίσα, η οποία δήλωσε πως παρά τη μη επιστροφή της στη Γη, που επιφυλάσσει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, δεν δειλιάζει ούτε απομακρύνεται από το στόχο της. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς πως η Αλίσα είναι προσηλωμένη στην επίτευξη του στόχου της, καθώς επίσης έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας για εκείνη. Η έμπνευση της δεσποινίδος Κάρσον, σε αυτό το μακρινό της προορισμό ήταν όλοι οι αστροναύτες, αλλά ιδιαίτερα οι γυναίκε που χάραξαν το δρόμο που βρίσκεται εκείνη σήμερα, όπως έχει αναφέρει μεταξύ άλλων. Κι εδώ βρίσκει έρεισμα κανείς να σχολιάσει πως σε ένα τόσο ανδροκατούμενο περιβάλλον η νεαρή αστροναύτης κατάφερε να διακριθεί και να αποτελέσει παράδειγμα για πολλούς στο χώρο της αλλά και εν γένει. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι και οι γυναίκες έχουν χώρο στο διάστημα και αυτό αποδεικνύεται από την περίπτωση της Αλίσα Κάρσον. Ο πρώτος άνθρωπος που θα ταξιδέψει στον Άρη είναι γυναίκα. Κι αυτό τα λέει όλα.

Εν κατακλείδι, έχοντας στο μυαλό μας αυτή την –σημαντική για την ανθρωπότητα­– είδηση, που κυκλοφόρησε το 2020, πρέπει να εστιάσουμε στην εξής διαπίστωση: πάντα να ακολουθούμε τα όνειρά μας και να μην αφήσουμε κανέναν να μας τα στερήσει. Είναι σημαντικό στη ζωή μας να γνωρίζουμε ανθρώπους, που θέτουν στόχους, αγωνίζονται γι’ αυτούς και τους πετυχαίνουν. Ακόμα κι αν φαντάζουν δύσκολοι και ακατόρθωτοι στο ξεκίνημά τους.

Από τη Σταυρίνα Αρμενιάκου, μέλος του Δικτύου Νέων Ηπείρου


161 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page