- Epirus Youth
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αντιμετώπιση πανδημιών

"Η πανδημία χρειάζεται τον γιατρό, αλλά και τον χωροφύλακα", υπογραμμίζει ο κ. Στεργίου. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να βασίζεται σε έναν παγκόσμιο συναγερμό σε επαγρύπνηση και ένα δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι αυτός ο συναγερμός: βασικός του στόχος είναι η αντιμετώπιση επιδημιών, όχι μόνο από τη σκοπιά της αναγνώρισης των επιδημιολογικών κινδύνων, αλλά και υποβοηθώντας τεχνικά τα υγειονομικά συστήματα των κρατών-μελών του: η γνώση του κινδύνου δεν αρκεί όταν το σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρούσματα της νόσου.
Εξιστορώντας λοιπόν το χρονολόγιο του Π.Ο.Υ., ο κ. Στεργίου διευκρίνισε ότι παρόλο που πήρε αρκετή δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, ενόψει Covid-19, αποτελεί τη συνέχεια των υγειονομικών συνδιασκέψεων που ξεκίνησαν το 1851, όταν την Ευρώπη έπληττε η επιδημία της χολέρας. Εκείνη η πρώτη συνδιάσκεψη απέτυχε, εξαιτίας των φόβων οικονομικής ζημίας, αλλά μόλις το 1893 είχαμε διεθνή σύμβαση. Ο Π.Ο.Υ. ιδρύθηκε το 1946, ως μια εξειδικευμένη οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και δεν μονοπωλεί την διεθνή υγεία. Οργανώσεις που εμπλέκονται με την υγεία είναι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η UNICEF & η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, καθώς και ιδιωτικά ιδρύματα όπως το Bill & Melinda Gates Foundation.
Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο Π.Ο.Υ. ανάγει την υγεία ως ύψιστο αγαθό, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεθνή υγεία και ασφάλεια. Την κύρια ευθύνη, ωστόσο, για την υγεία των λαών τους έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Η όλη δράση του Οργανισμού βασίζεται στη συνεργασία τους, όχι στον εξαναγκασμό τήρησης των οδηγιών του. Μάλιστα. από το 2007, έχει αφαιρεθεί από τον κανονισμό του η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ.. Σε περιπτώσεις βέβαια που μπορεί να διακυβεύεται η διεθνής ειρήνη, όπως είχε σημειωθεί το 2014 με τον ιό Ebola, παρενέβη ο ίδιος ο Ο.Η.Ε., όπως μας εξήγησε ο κ. Στεργίου. Αυτό που αναμένεται είναι η έγκαιρη γνωστοποίηση της πιθανής απειλής στον Π.Ο.Υ., ώστε να υπάρξει και έγκαιρη αντίδραση. Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού, αμφισβητείται αν πραγματοποιήθηκε ορθά κάποιο από τα παραπάνω, κάτι που αρκετοί καταλογίζουν στον Οργανισμό. Θα πρέπει ωστόσο να μην ξεχνάμε τις περιπτώσεις όπου ο Π.Ο.Υ. λειτούργησε άψογα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παγκοσμιοποίηση δυσχεραίνει αισθητά τον έλεγχο της εξάπλωσης μιας μολυσματικής ασθένειας.
Στη συζήτηση επίσης θίχτηκε το ζήτημα της χρηματόδοτησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο κ.Στεργίου ανέφερε ότι πρόκειται για έναν σταθερό προϋπολογισμό που προέρχεται από τα κράτη-μέλη, ανάλογα με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό της εκάστοτε χώρας. Υπάρχουν φυσικά και εθελοντικές συμμετοχές από ιδρύματα αλλά και από εταιρείες. Με βάση αυτό, υπάρχουν υπόνοιες εξυπηρέτησης συμφερόντων από τον Π.Ο.Υ., που θα πρέπει να κατακερματιστούν με την ενίσχυση του ρόλου του στη διεθνή υγειονομική κοινότητα, μια ουσιαστική αλλαγή μετά τον Covid-19 όπως σχολίασε ο ομιλητής μας.
Το μήνυμα με το οποίο έκλεισε η βραδιά ήταν ότι η επιδημία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προς το καλύτερο, αφού το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση. Θα πρέπει να θυμόμαστε πόσο αναγκαίος είναι ο σεβασμός στους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους,γιατί το να αναγνωρίζουμε ότι κάθε ζωή αξίζει, είναι ένα δείγμα πολιτισμού που δεν πρέπει να αποποιηθούμε.
Να ευχαριστήσουμε θερμά τον εξαιρεικό μας καλεσμένο αλλά και τη συντονίστρια μας, Ντορίτα Ζαρκάδα, για την σαφή ενημέρωση που μας παρείχαν πάνω σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη οντότητα. Μη ξεχνάτε, κάθε Σάββατο στις 20.00, τα Epirus Youth NeTalks έρχονται με κάτι καινούριο!
Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε αδρανείς! Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο EYNeTalk!