- Epirus Youth
Νεανική Επιχειρηματικότητα και Start-up Επιχειρήσεις
To #5 επεισόδιο της πολυσυζητημένης πλέον σειράς των Epirus Youth NeTalks άνοιξε νέους ορίζοντες στον κόσμο της επιχειρηματικότητας για όσους συντονίστηκαν το περασμένο Σάββατο στις 20.00. Μαζί μας ήταν ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, βραβευμένος επιχειρηματίας και η Τζένη Μονογιού, εκπρόσωπος του ThinkBiz Academy, του ετήσιου project του ThinkBiz.
Τι είναι το ThinkBiz; Η συζήτηση ξεκίνησε με αυτήν ακριβώς την ερώτηση και τη κ. Μονογιού να εξηγεί ότι πρόκειται για τον πρώτο φοιτητικό σύλλογο επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, που ξεκίνησε το 2011 από φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και τους νέους. Έκτοτε τρέχουν διάφορες δράσεις με αυτόν ακριβώς το σκοπό, οργανωμένες από τους εθελοντές-μέλη του. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε το ThinkBiz στα social media αλλά να επισκεφθείτε το www.thinkbiz.gr .
«Είμαι νέος και θέλω να ξεκινήσω μια επιχείρηση. Τι πρέπει να κάνω;». Μια ερώτηση που σίγουρα έχει περάσει από το μυαλό πολλών από εμάς. Ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε με μια άλλη ερώτηση, που επίσης μας έχει απασχολήσει όλους: «Τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;». Στην αγορά σίγουρα θα ακούσεις όλες τις διαφορετικές οπτικές. Το ζήτημα όμως παραμένει ατομικό. Ο ίδιος εξήγησε ότι έκανε μια λίστα με όσα ήθελε, όσα σκόπευε να αποκτήσει, παρέχοντας κάποιο χρήσιμο έργο. Ίδρυσε, για παράδειγμα, επιχειρήσεις σε 5 χώρες, ώστε να μπορεί να ταξιδεύει! Μας διηγήθηκε την ιστορία της εταιρείας FedEx: πώς ο ιδρυτής της πήρε ένα χαμηλό βαθμό από τον καθηγητή του στο επιχειρηματικό πλάνο που την περιέγραφε, πώς κυνήγησε την υλοποίηση του στόχου του, πώς, λόγω των απρόβλεπτων περιστατικών που υπήρξαν (και πάντα θα υπάρχουν) στοιχημάτισε όλα του χρήματα στο Las Vegas για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αυτό το «κάτι άλλο», όπως το χαρακτήρισε, είναι αυτό που πρέπει να θες να ζήσεις για να βγεις στην αγορά. Η κ. Μονογιού, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που όλοι οι νέοι πρέπει να υποστηρίζουν: είναι σημαντικό να αξιοποιείται η όρεξη, το πάθος, το όραμα και η φρεσκάδα των νέων ιδεών, γιατί μπορούν να δώσουν μια εντελώς διαφορετική ροπή στο «επιχειρείν». Αρκεί να σκεφτεί κανείς τους φοιτητικούς οργανισμούς που συνεχίζουν να λειτουργούν ψηφιακά στις ασυνήθιστα δυσχερείς συνθήκες, λόγω COVID19, δείγμα ενθαρρυντικό & γεμάτο κουράγιο.
Προχωρώντας στην έννοια της νεανικής επιχειρηματικότητας, είτε είσαι νέος είτε περισσότερο έμπειρος έχει τα ίδια συστατικά, όπως σχολίασε ο κ. Παπαγεωργίου. Οι διαφορές συνίστανται στην έλλειψη γνώσης για την αγορά & εμπιστοσύνης από τον πελάτη από την μία πλευρά, αλλά και στη δυσκολία αντίληψης των νέων τάσεων από την άλλη. Στο τέλος, όμως, η επιχειρηματικότητα συνίσταται στην αναγνώριση ενός αληθινού προβλήματος της αγοράς και την επίλυση του. Για την κ. Μονογιού, η έννοια ισοδυναμεί με το όραμα, τον στόχο, την ευκαιρία να προετοιμαστεί ο νέος για την αγορά, να μάθει από την επιτυχία αλλά ακόμα περισσότερο από την αποτυχία.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον κ. Παπαγεωργίου να αναφέρει ότι το κίνητρο για ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα δεν είναι ποτέ εξωτερικό. Τόνισε ξανά τη σημασία του να γνωρίζεις τους στόχους σου, ειδικά εφόσον δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Σαν παράδειγμα τέθηκε η Ελλάδα, η οποία μόλις τα τελευταία χρόνια ενεργοποιήθηκε υπέρ της επιχειρηματικότητας, καθώς προηγουμένως υπήρχαν πολλά αρνητικά στερεότυπα συνδεδεμένα με αυτή. Αντίστοιχα συμφώνησε και η κ. Μονογιού, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί το πανεπιστήμιο να είναι θεωρητικό, αλλά αν πηγάζει από μέσα σου η όρεξη να δραστηριοποιηθείς, υπάρχουν αναρίθμητα δρώμενα για να εμπλακείς και να ακολουθήσεις αυτό που θες. Η προοπτική ανάπτυξης γίνεται ολοένα και πιο ελπιδοφόρα: ο κ. Παπαγεωργίου με ιδιαίτερη περηφάνεια υποστήριξε ότι «Σαν Έλληνες, είμαστε πολύ καλοί σε αυτό. Την έχουμε μέσα μας την επιχειρηματικότητα. Είναι απίστευτο το πόσο καλοί θα μπορούσαμε να είμαστε σε αυτό τον τομέα». Επιπλέον, η κ. Μονογιού, εξηγώντας το πλαίσιο δράσης του ThinkBiz (events ανοιχτά στο κοινό, επιμορφωτικά workshops, πρακτική άσκηση) έκανε απόλυτα κατανοητό ότι η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που απασχολεί αισθητά τους νέους και πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να προσφέρουν διεξόδους και ευκαιρίες.
Περνώντας από τη θεωρία, λίγο πιο κοντά στην πράξη, ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε συμβουλευτικά προς τους νέους για τις start-up επιχειρήσεις, επισημαίνοντας και τα συνήθη λάθη. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζει κάποιος την αγορά που προσπαθεί να κατακτήσει. Διευκρίνισε, επιπλέον, ότι ως start-up δεν ορίζεται οποιαδήποτε επιχείρηση που ξεκινά από κάποιον νέο, αλλά ως προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος της παγκόσμιας αγοράς (άρα συνήθως βασίζονται σε τεχνολογικές καινοτομίες), σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας. Αυτές αναφέρονται φυσικά στην απώλεια του κεφαλαίου προτού υπάρξει κέρδος, σε καιρούς που δεν βρίσκονται πόροι εν μια νυχτί. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε χαρακτηριστικά 5 πηγές χρηματοδότησης παγκοσμίως : φίλοι & οικογένεια, τράπεζες, ΕΣΠΑ, crowd-funding & επενδυτές, εξηγώντας και τους λόγους που καθεμία παρουσιάζει δυσκολίες στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Μονογιού ανέλυσε ότι για ένα επιτυχές νεανικό επιχειρηματικό πλάνο απαραίτητα είναι μια πρωτοποριακή βασική ιδέα αλλά και ο τρόπος που θα υλοποιηθεί αυτή: η ομάδα που θα δουλέψει, η προσοχή στη λεπτομέρεια, αλλά κυρίως η προσπάθεια να ξεχωρίσει η ιδέα από την πεπατημένη.
Αναφορά έγινε φυσικά και στην τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας, όπου ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε τη διαφορά ανάμεσα στο πλήγμα που δέχονται οι «κλασικές» επιχειρήσεις (πχ τα ξενοδοχεία) και στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις start-up επιχειρήσεις με «καλό timing». Ο ίδιος μάλιστα βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να προωθήσει μια από τις ιδέες του, το Talk-to-lift, ένα σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα, το οποίο είναι COVID19-friendly όπως το χαρακτήρισε, αφού κανείς δεν θέλει πλέον να ακουμπήσει τα κουμπιά του ασανσέρ! Επιπλέον, συζητήθηκε η προοπτική επαναπροσδιορισμού του Έλληνα επιχειρηματία, από ριψοκίνδυνο και αφερέγγυο, σε κάποιον που διαχειρίστηκε καλύτερα από τις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως, μια τόσο σοβαρή κρίση.
Η συζήτηση θεμελιώσε τελικά δυο βασικά γεγονότα: πρώτον, οποιοσδήποτε με όρεξη μπορεί να ασχοληθεί με το επιχειρείν ανεξάρτητα από την ηλικία του και δεύτερον, μια επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει με λιγοστά άτομα και εξελιχθεί σε κολοσσό (πχ Apple, Honda που ιδρύθηκαν από 2 μόνο άτομα!). Ο κ. Παπαγεωργίου θέλησε να κλείσει με την ιστορία της Schoox, μιας ιδιαίτερα επιτυχημένης ελληνικής εταιρείας, παροχή της οποίας είναι η εκπαίδευση στελεχών της οποίας η αρχική πορεία ήταν μάλλον επεισοδιακή, και με μια παραπομπή στα βιβλία του, που μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για νεαρούς επιχειρηματίες (τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς). Η κ. Μονογιού με τη σειρά της μας ενημέρωσε αναλυτικά για τις δράσεις του ThinkBiz & το ThinkBiz Academy & το διαδικτυακό event «MindFlow” και εμείς με τη σειρά μας σας προτρέπουμε να ανακαλύψετε τις δράσεις τους, που θα ανακοινώνονται όλες στα social media. Είτε φοιτητής στην Αθήνα είτε όχι, το ThinkBiz σε περιμένει!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καλεσμένους μας για την κατατοπιστικότατη συζήτηση και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που μοιράστηκαν μαζί μας. Ευχαριστούμε επίσης τον Κωνσταντίνο Ζιούδα, συντονιστή του Δικτύου για την ευχάριστη παρουσία του στο Epirus Youth NeTalk#5. Το Epirus Youth NeTalk#6 έρχεται σύντομα με περισσότερα ενδιαφέροντα ζητήματα.
Μείνετε ανοιχτοί στην αλλαγή. «Ποτέ δεν ξέρεις πού θα πάει το επόμενο βήμα. Μόνο από το τέλος προς την αρχή μπορείς να ενώσεις τις κουκίδες για να καταλάβεις ποια ήταν η διαδρομή σου!» -Steve Jobs